Valk (kielboot): Voor wie zijn deze cursussen bedoeld?

De zeilcursussen in de kielboten worden aangeboden aan de leeftijdsgroepen: kinderen 12-14 jaar,  jongeren 15-18 jaar, en volwassenen.

Zeilniveau’s en cursusduur

Naast leeftijd wordt er in het aanbod van cursussen ook gedifferentieerd in ‘zeilniveau’. We onderscheiden vier niveaus, kielboot 1 t/m 4.

Elk niveau bestaat uit praktijk en theorie blokken; het accent ligt op de praktijk.

Instructeurs houden via zgn. vorderingenstaten uw voortgang bij; deze voortgang wordt steeds met u afgestemd.

Als alle praktijk en theorie blokken die behoren tot dat niveau voldoende worden beheerst, kunt u het desbetreffende (landelijk erkende) CWO diploma verwerven.

Een zeilcursus bestaat uit 20 lesuren, die meestal wordt  aangeboden in vijf lessen van elk vier uur.

Bij  redelijke weersomstandigheden en gemiddelde individuele aanleg kunt u het eerste niveau, kielboot 1, in twintig lesuren afronden. Kielboot twee vergt ongeveer een tijdsinvestering van 30 uur en de hogere niveaus (3, 4 en 4+/5) vergen vaak een tijdsinvestering van minimaal 40 lesuren.

NB. Dit zijn gemiddelden!
Wanneer zijn de cursussen?

In 2024 worden de kielboot cursussen in de volgende periodes aangeboden:

Seizoen 2024 Cursus start in de week van Periode eindigt 
Meivakantie
(wk 18 en 19)

Driedaagse cursus: 29 april t/m 1 mei, 2 t/m 4 mei, 6 t/m 8 mei en 9 t/m 11 mei

Periode 1
(wk 20-24)
13 mei 16 juni
Periode 2
(wk 25-29)
17 juni 21 juli
Periode 3
(wk 30-35)
zomervakantie
22 juli 1 september
Periode 4
(wk 36-40)
2 september  6 oktober

In de meivakantie als wel tijdens de zomervakantie – periode 3 – bieden wij een zeilactiviteit aan in de vorm van 3 dagen zeilen. In periode drie is dit maandag t/m woensdag 9.00-16.00 uur of donderdag t/m zaterdag van 9.00-16.00 uur. NB. op de woensdag en zaterdag eindigen de lessen om 15.00 uur zodat ook deze cursussen 20 lesuren omvatten.

Als u zeilt in de periodes 1, 2 of 4 dan heeft u eenmaal per week een zeilles van 4 uren. U kunt een keuze maken uit de onderstaande lestijden:

Maandag t/m vrijdag van 9.00-13.00 uur, 13.00-17.00 uur, en van 17.00/18.00- 21.00/22.00 uur. Zaterdag en zondag van 9.00-13.00 en van 13.00-17.00 uur.

Als een periode 4 weken duurt dan wordt in een van de lesweken i.o.o. een extra les ingeroosterd.

Bij aanmelding in groepsverband (vier cursisten) kunt u in overleg met de zeilschool afwijken van bovenstaande seizoenen/lestijden en uw eigen schema maken.

Lestijden voor de kielbootlijn in valken en de jeugdlijn in de optimist lopen synchroon, zodat kinderen, jongeren en volwassenen gelijktijdig les kunnen hebben!
Informatie over de lessen

U zeilt u in een zgn. Valk. Een Valk is open zeilboot van 6.50 meter lengte die door zijn goede zeileigenschappen, als snelheid, stabiliteit, hanteerbaarheid en omdat u er makkelijk met 5 volwassen personen in kunt zeilen, een populaire en veel voorkomende zeilboot is op de plassen en meren in Nederland. Valken worden veel gebruikt bij zeilscholen en verhuurbedrijven.

De instructie vindt plaats in kleine groepjes van maximaal 4 cursisten per schip. Op deze wijze kunnen wij u optimale aandacht en begeleiding geven.

In overleg met uw docent en de andere cursisten is het (incidenteel) veranderen van een lestijd of lesavond bespreekbaar

Tijdens de zeilcursus wordt vaak gewerkt met een cursusboek/zeilboek. Het aanschaffen is niet verplicht maar wel wenselijk. De ervaring leert dat u meer uit de cursus kunt halen als u thuis in alle rust de aangereikte zeilstof kunt nalezen of dat u zich via het boek juist kunt voorbereiden op een nieuwe les. De zeilboeken kosten € 22,- en zijn bij de zeilschool verkrijgbaar.

Professionele zeilkleding is te koop/te huur bij de zeilschool.

 
Cursusprijs

De kosten voor een kielbootcursus bedragen € 330, – (twintig lesuren). Wilt u dat bij de eerste les er een lesboek voor u klaar ligt, maak dan over € 352,- o.v.v. “Zeilcursus + zeilboek” .

Direct aanmelden? Lees hieronder hoe dat werkt!Privéles

Toch liever privéles of les met z’n tweeën? Dat kan! De kosten zijn € 45,- per uur voor instructie + schip.Contact, aanmelding en betaling

Gebruik bij aanmelding bij voorkeur het contactformulier van de website.

Eventueel kunt ook het volgende e-mail adres gebruiken info@zeilschoolpropsma.nl.

Geef bij aanmelding door: de naw-gegevens, telefoonnummer(s), de leeftijdsgroep, welke periode het betreft, voorkeursdag/tijdstip en het niveau van deelname (kielboot 1 t/m 4).

Voor seizoen 3 ook de data van de cursus. Pas nadat de betalingen ontvangen zijn via het banknummer van de zeilschool (Zeilschool Propsma, Leeuwarden, IBAN: NL25ABNA0872537420)  zijn de inschrijvingen definitief en verwachten wij u op het opgegeven voorkeursmoment bij de zeilschool. (Locatie: jachthaven Grote Wielen, nabij het paviljoen).

Alleen wanneer dit niet lukt wordt u door ons teruggebeld.

Voor direct aanmelden klik hier >>
adminZeilles kielboot – Valk