Optimist: Voor wie zijn deze cursussen bedoeld?

Jeugdzeilen in de optimist is bedoeld voor kinderen in de basisschoolperiode van 7 à 8jr. tot 12 jaar. Zodra ze naar het voortgezet onderwijs gaan is een kielbootcursus voor hen geschikter.

Kinderen die erg groot en voorlijk zijn in hun ontwikkeling, kunnen ook eerder de stap maken naar het kielbootzeilen.

Vertel je vrienden dat je zeilles neemt bij Zeilschool Propsma.
Zeilniveau’s

Bij het jeugdzeilen onderscheiden we drie niveaus, Jeugdzeilen 1, 2 en 3. Elk niveau bestaat uit praktijk en theorie blokken; het accent ligt bij de jeugd altijd op de praktijk.

De groepsleiding houdt via zgn. vorderingenstaten de voortgang van de groep als wel van de kinderen afzonderlijk bij.

Uw kind kan de zeilcursus afronden met een officieel, landelijk erkend CWO zeildiploma mits hij/zij alle praktijk en theorie blokjes die hiervoor worden verlangd voldoende beheerst.
Cursusduur

Een zeilcursus bestaat uit 20 lesuren, die meestal wordt  aangeboden in vijf lessen van elk vier uur. Bij redelijke weersomstandigheden en bij gemiddelde individuele aanleg kan een kind het eerste niveau vaak in twintig lesuren afronden. De hogere niveaus van het  jeugdzeilen (JZ 2 en 3),  kunnen niet in 20 lesuren worden afgerond.  Als indicatief gemiddelde kunt u aanhouden dat JZ 2 een tijdsinvestering vergt van 30-40 uur en JZ 3 gemiddeld 50-60 uur zeilles nodig heeft.

NB. dit zijn gemiddelden!

Bij het uitreiken van het eerste zeildiploma krijgt uw kind een watersportpaspoort mee met hierin het diploma JZ-1. Later te behalen zeildiploma’s kunnen ook hierin worden afgetekend.  Als uw kind een zeilniveau nog niet kan afronden, krijgt het een vorderingenstaat van ons mee.
Wanneer zijn de cursussen?

In 2024 worden de jeugd zeilcursussen in de volgende periodes aangeboden:

Seizoen 2024 Cursus start in de week van Periode eindigt 
Meivakantie
(wk 19)
Driedaagse cursus: 6 t/m 8 mei en 9 t/m 11 mei
Periode 1
(wk 20-24)
13 mei 16 juni
Periode 2
(wk 25-29)
17 juni 21 juli
Periode 3
(wk 30-35)
zomervakantie Noord
22 juli 1 september
Periode 4
(wk 36-40)
2 september 6 oktober

In de meivakantie als wel tijdens de zomervakantie – periode 3 – bieden wij een zeilactiviteit aan in de vorm van 3 dagen zeilen. In periode drie is dit maandag t/m woensdag 9.00-16.00 uur of donderdag t/m zaterdag van 9.00-16.00 uur.

NB. op de woensdag en zaterdag eindigen de lessen om 15.00 uur zodat ook deze cursussen 20 lesuren omvatten.

Als uw kind gaat zeilen in de periodes 1, 2, of 4 dan heeft hij/zij eenmaal per week een zeilles van 4 uren. U een keuze maken uit  de volgende lestijden : woensdag 15.00-19.00 uur. Zaterdag en zondag van  9.00 -13.00 uur en van 13.00- 17.00 uur. (In periode 2 ook op de vrijdag 16.00-20.00 uur)

Als een periode 4 weken duurt dan wordt in een van de lesweken i.o.o. een extra les ingeroosterd.

Lestijden voor de kielbootlijn in valken en de jeugdlijn in de optimist lopen synchroon, zodat kinderen, jongeren en volwassenen gelijktijdig les kunnen hebben!

Vertel je vrienden dat je zeilles neemt bij Zeilschool Propsma.
Informatie over de lessen

De kinderen zeilen in kleine jeugdzeil bootjes de zgn. Optimist

De Optimist is door haar goede zeileigenschappen, als stabiliteit en hanteerbaarheid een ideale zeil-  en instructieboot om het zeilen te leren. Elk kind heeft tijdens de lessen een eigen bootje waar het de verantwoordelijkheid voor leert dragen en waar het zelfstandig in gaat zeilen.

De instructie vindt plaats in kleine groepjes, bijvoorkeur een docent op maximaal vijf bootjes. Bij grotere groepen zijn er altijd meer instructeurs. Op deze wijze kunnen wij de kinderen optimale aandacht en begeleiding geven.

In overleg met de instructeur is het (incidenteel) veranderen van een lestijd bespreekbaar zodat uw kind geen lessen hoeft te missen.

Tijdens de zeilcursus wordt vaak gewerkt met een cursusboek/zeilboek. Het aanschaffen is niet verplicht maar wel wenselijk vanaf het jeugdniveau 2.

De ervaring leert dat de kinderen meer uit de cursus kunnen halen als zij thuis in alle rust de aangereikte zeilstof kunnen nalezen of dat zij zich via het boek juist kunnen voorbereiden op een nieuwe les. De zeilboeken kosten € 18,- en zijn bij de zeilschool verkrijgbaar.

Deel deze video met je vrienden!


Deel deze video met je vrienden!Enkele praktische zaken voor ouders

Als uw kind de lessen gaat volgen dan graag uw aandacht voor het volgende:

  • De lessen worden altijd onderbroken voor een pauze; geef uw kind daarom iets mee om te eten (broodje, koek, fruit) en te drinken.
  • Doe uw kind (oude) kleren aan die tegen een stootje kunnen en die vies, vuil en nat mogen worden.
  • Geef uw kind mee een regen of zeilpak, een handdoek en een stel extra droge kleren (van ondergoed tot bovenkleding; dit i.v.m. omslaan c.q. in het water vallen). In de zomerperiode ook zwemkleding.
  • De kinderen krijgen van ons altijd een reddingsvest aan!

De zeilschool investeert regelmatig in nieuwe jeugdzeilboten.  Heeft u belangstelling om een gebruikte of nieuwe jeugdzeilboot/Optimist aan te schaffen? Neem dan contact met ons op.
Cursusprijs

De kosten voor een jeugdzeil cursus bedragen € 300, – (twintig lesuren).

Wilt u dat bij de eerste les er een zeilboek voor uw kind klaar ligt, maak dan over
€ 318,- o.v.v. “Zeilcursus + zeilboek”.

Direct aanmelden? Kijk hieronder hoe dat werkt!
Contact, aanmelding en betaling

Gebruik bij contact of aanmelding bij voorkeur het contactformulier van de website.

U kunt ook de volgende e-mail adressen gebruiken info@zeilschoolpropsma.nl of propsma@planet.nl. Geef bij aanmelding door de naam/namen van de kinderen, welke periode het betreft, welke voorkeursdag/tijdstip u heeft, en het niveau van deelname (JZ 1, 2 of 3).

Voor seizoen 3 ook de data van de cursus. Pas nadat de betalingen ontvangen zijn via het banknummer van de zeilschool (Zeilschool Propsma, Leeuwarden, IBAN: NL25ABNA0872537420) zijn de inschrijvingen definitief en verwachten wij uw kind op het opgegeven voorkeursmoment bij de zeilschool. (Locatie: jachthaven Grote Wielen, nabij het paviljoen). Alleen wanneer dit niet lukt wordt u door ons teruggebeld.

Voor direct aanmelden zeilcursus klik hier >>


adminzeilles Jeugd Optimist